A Study of Losses

A Study of Losses är Kompani Giraffs kommande turnéproduktion, som har premiär hösten 2024. Föreställningen är en fri tolkning av den tyska författaren Judith Schalanskys roman ”Verzeichnis einiger Verluste” som med magisk realism beskriver livet och historien som en rad förluster och försvinnanden. Riken går under, byggnader blir ruiner, kulturföremål förstörs, djur utrotas. De flesta förluster känner vi inte till, just för att de är förlorade. Vi tittar på vad vi tror är historien, men egentligen är det en räcka  tillfälliga bevaranden i ett stort hav av förluster. Med cirkus, samtida magi och objektmanipulation görs ett lekfullt och koreografiskt utforskande av det förlorades dragningskraft. Föreställningen bygger på magiskt tänkande – att allt som har gått förlorat på jorden hamnat på månen. Fyra cirkusartister och en samling bortglömda vardagsföremål vaknar upp i ett atmosfäriskt landskap där även föremål bär på minnen, drömmar och fantomsmärtor.

Musiken, som specialkomponerats i ett tätt samarbete mellan Kompani Giraff och den amerikanska artisten Beirut, har en bärande roll i berättandet. De poetiska sångtexterna understödjer de svindlande existentiella upplevelser som finns i föreställningens tema. Vi ställs inför den brännande frågan: Vad har jag mist och vad är jag rädd att förlora?

Baserad på Judith Schalanskys roman Verzeichnis einiger Verluste – Förteckning över några förluster (svensk översättning av Linda Östergaard)

Regi: Viktoria Dalborg
Musik: Zach Condon/Beirut
Textbearbetning: Stina Oscarson
Scenografi och kostym: Sus Soddu
Ljusdesign: Sofie Gynning
Magikonsult: Axel Adlercreutz
Objektkonsult: Rene Baker
Teknisk Producent: Stefan Karlström
Producent: Mette Klouman

Artister:
Benjamin Beaujard
Elaine Briant
Elsa Lardier
Siméon Gratini

Med stöd av:
Riksteatern, Dansens Hus – Elverket och Jatka78

Fakta:
Föreställningens längd: ca 75 minuter utan paus
Målgrupp: Gymnasiet, familjepublik
Scenstorlek: 12 x 10 x 7 m
Spelyta: 8 x 8 m

Poster
A Study of Losses
Illustration: Sarah Jarret
Klicka för att få högupplöst version