Om oss

Kompani Giraff skapar visuella och egenartade cirkusföreställningar med en passion för vardagens magi. Med ett nyskapande och lekfullt formspråk utforskar vi den samtida cirkusens panorama. Vi gör uppfinningsrika och engagerande föreställningar för en ung publik där samtida cirkus, magi och objektsmanipulation möts i ett sceniskt universum som inte liknar något annat.

Kompani Giraff gör föreställningar utifrån ungas perspektiv och tron på barnets förmåga att ta till sig komplexa ämnen. Vi utforskar allvaret i leken med ett respektfullt och nyfiket tilltal. Vår övertygelse är att cirkusen som konstform har en stor potential att nå ut till nya publikgrupper genom att bryta språkliga och kulturella barriärer.

Kompaniet har sina rötter i början av millennieskiftet med den legendariska varietén Salong Giraff på Orionteatern i Stockholm. En av de kreativa krafterna bakom showen, cirkusartisten Viktoria Dalborg, bestämde sig för att fortsätta arvet och bildade Kompani Giraff. Hon slog sig ihop med magikern Axel Adlercreutz och modedesignern Sus Soddu. Tillsammans med en handplockad ensemble skapar de tre konstnärliga ledarna unika föreställningar med den visuella elegans, mjuka magi och finurliga koreografi som idag är signumet för Kompani Giraff.

Kompani Giraff spelar kring 150 föreställningar per år. Internationellt har kompaniet gästspelat i bland annat Kina, USA, Frankrike, Finland Norge, Danmark Lettland, Litauen och Malta.
Kompani Giraff har stöd från Statens Kulturråd, Region Stockholm, Stockholms Stad och Konstnärsnämnden.

Axel Adlercreutz har bakgrund som magiker och är trefaldigt svensk mästare och nordisk Grand Prix vinnare i magi. Han har utvecklat ett eget formspråk som kännetecknas av ett sömlöst och starkt visuellt narrativ som utmanar gränserna för vad man kan berätta med magi. Hans gärning har gjort honom till en av Europas främsta inom ny magi (magie nouvelle) och efterfrågad som magiuppfinnare och regissör.

Viktoria Dalborg är regissör med bakgrund som fysisk skådespelare, och cirkusartist. Klivet in i cirkusvärlden började när hon som skådespelare skulle tolka en dikt av Edith Södergran och behövde lära sig gå på lina. Hos Suzanne Osten på Unga Klara väcktes intresset för scenkonst för barn och unga där barnperspektivet alltid är centralt.Viktoria är med sitt uppfinningsrika formspråk och poetiska berättande en unik röst inom scenkonsten.

Sus Soddu är kostymdesigner och scenograf med bakgrund som modeskapare, vilket avspeglas i hennes karaktäristiska formspråk. I grunden finns en dragning till det abstrakta och absurda; en eftersträvan att höja upp och hylla det dysfunktionella i människan. Med en lekfull konstnärlig nerv och empatisk humor angriper hon det sceniska berättandet med stor vikt vid den konceptbaserade processen. Med hantverksmässig bredd skapar hon både kostym och scenrum som arkitektonisk och funktionellt utmanar artisten, inte sällan på ett intersektionellt plan.

Ladda ner pressbilder
Foto: José Figuroa
Klicka på bilderna för att få högupplöst version

Ladda ner pressbilder
Foto: Mattias Berglund
Klicka på bilderna för att få högupplöst version

Viktoria Dalborg
Konstnärlig ledare

Axel Adlercreutz
Konstnärlig ledare

Sus Soddu
Konstnärlig ledare

Stefan Karlström
Teknisk producent

Mette Klouman
Producent