Moln

Moln är en musikaliskt präglad cirkusföreställning med utgångspunkt från Karin Boyes diktverk. Ramberättelsen kretsar kring en samling individer som är utlämnade åt varandra i ett slags vakuum mellan barndom och tonår. Det är dystopiskt men livsbejakande och rör sig mellan det vardagliga och det storslagna.

Föreställningen är ett drömspel som med lätt och poetisk hand kastar sig mellan de bråddjup av existentiell svärta och de ljusa lätta moln som bor i oss alla, speciellt i brytpunkten mellan barn och vuxen. Manuset av Stina Oscarson är ett formexperiment där extrakt ur Karin Boyes dikter sammanfogas till ett sömlöst universum. Dessa texter har tonsatts av Jonathan Johansson och David Lindvall. I ensemblen medverkar fyra cirkusartister som med dansakrobatik, parakrobatik och objektmanipulation förkroppsligar Karin Boyes drömska diktvärld.

Baserat på dikter av Karin Boye
Artister: Axel Ahl, Benjamin Beaujard, Elaine Briant och Sara Runsten

Regi: Viktoria Dalborg
Musik: Jonathan Johansson och David Lindvall
Dramatisering: Stina Oscarson
Scenografi och kostym: Sus Soddu
Ljusdesign: Sofie Gynning
Magikonsult: Axel Adlercreutz
Maskdesign: Sophie Rockwell
Violin & arrangemang: Erik Arvinder
Scenmästare: Joakim Björklund
Teknisk producent: Stefan Karlström
Producent: Mette Klouman

Press:

“Poetens ande svävar över scenen. Likt Boyes dikter talar ”Moln” till alla skälvande hjärtan, unga eller åldrade, som vill hålla drömmen om att flyga vid liv.”
– DN

”Moln är ett fjäderlätt drömspel till brädden fyllt av pockande Boye-melankoli. Ett berättande, även för en yngre publik, med befriande djupt allvar.” 
– Expressen

”Med akrobatik, dikt och nyskriven livemusik fångar Kompani Giraff vackert ett gränsland mellan dröm och vaka, mellan barndom och vuxenblivande.”
– Svenska Dagbladet

”Snygg och förförisk nycirkus
– Gefle Dagblad

”en föreställning som med exakt tonträff gestaltar stämningar och känslor i Boyes verk.” /…/ ”Resultatet är överväldigande, det finns inte en död sekund.”
– Danstidningen

”Moln är ett levande konstverk med spännvidd från osårbarhet till ångest till befrielse” /…/ ”det är nyskapande och fräscht”
– Sundsvalls Tidning

Citat:

”Det är intressant hur människan kan tolka så mycket från vad som i grunden bara är ljus och ljud. Hjärnan reagerar till exempel lugnt på färgen blå medan färgen röd symboliserar kärlek, passion och ilska. Det oändliga strävandet att försöka förklara tillvarons mening tycker jag kommer upp när man tittar på föreställningen. En halv gymnasieskola sitter och tittar på några skådespelare som gör rörelser samtidigt som musik inspererad av en sedan 80 år död författare spelas. På något sätt ger det abstrakta formatet en tankeställare om ens eget liv, speciellt när man har Karin Boyes livshistoria i åtanke. Vad är min identitet? Finns Gud? Varför?”
– Elev från Blackebergs Gymnasium

Ålder: från 9 år

I samarbete med:
Cirkuslyftet Sundsvall

Pressbilder
Moln med Axel Ahl, Benjamin Beaujard, Elaine Briant och Sara Runsten
Foto: José Figueroa
Klicka på bilderna för att få högupplöst version

Pressbilder
Moln med Axel Ahl, Benjamin Beaujard, Elaine Briant och Sara Runsten
Foto: Joakim Björklund
Klicka på bilderna för att få högupplöst version

Moln_sharpened for matte paper_bright-0759

Teaser och Pressfoto
DOP och Pressfoto: Oliver Bampfylde
AD: Magdalena Piehl
Klippare: Ted Malmros
Grade: Johan Wiman
Gaffer: Dominic Hedgecock
Hår: Karolina Liedberg
Make: Johanna Nomiey