Goldbergvariationerna

En komposition för två cirkusartister och hundra föremål. 


Goldbergvariationerna i Kompani Giraffs tolkning syftar både till det symmetriska cembaloverket av Johann Sebastian Bach samt serietecknaren Rube Goldberg, känd för sina teckningar av otroligt komplexa, kaosartade maskiner gjorda av vardagliga föremål. Cirkusartisterna Clemence de Felice och Filip Zahradnicky tar med charm och precision med sig publiken på en resa i ett okänt landskap där akrobatik, innovativ jonglering, trolleri, balans, uppfinningar och experiment sätts igång.  

 

Föreställningen leker med förståelsen för hur kedjereaktioner fungerar och hur våra egna om än så enkla handlingar hänger ihop och påverkar varandra. Goldbergvariationerna i cirkustappning är en underfundig, magisk och visuellt tät berättelse utan ord. Ljud skapas live på scen med egenbyggda automatiserade musikmaskiner.

Artister: Clémence de Felice och Filip Zahradnický
Regi: Axel Adlercreutz
Kompositör och ljuddesign: Jonatan Eklund
Scenografi och kostym: Sus Soddu
Ljusdesign: Sofie Gynning
Cirkusdramaturg: Viktoria Dalborg
Maskdesign: Sophie Rockwell
Scenografisk medarbetare: Isak Elwin
Producent: Mette Klouman
Teknisk producent: Stefan “Drake” Karlström
Turnéledare: Markus Hjälsten

Utvald till BIBU 2024. Juryns motivering:

“Sakernas tillstånd upphör under lekens och manipulationens inverkan. Ekvilibrismen lyfter vår fantasi när de båda cirkusartisterna tar med oss in i en visuellt särpräglad och magisk värld av kedjereaktioner, där vi förundras över människans möjligheter. Inspiration från Johann Sebastian Bachs Goldbergvariationer och serietecknaren Rube Goldbergs galna maskiner förenas i en uppsättning som upphäver fysikens lagar till ljud från musikmaskiner.”

Press:

”Betydligt lugnare tempo, men inte utan hisnande effekter, har Kompani Giraff i sin musikaliska och otroligt charmiga tvåmansföreställning ”Goldbergvariationerna”. Här håller artisterna Clémence de Felice och Filip Zahradnický såväl den unga som äldre publiken i ett förtrollande grepp. Som titeln avslöjar är föreställningen inspirerad av Bach, och ackompanjeras också av cirkusmässiga varianter av den välkända musiken. Men humorn, de kreativa skapelserna av diverse vardagsobjekt – som tekoppar, galgar, tennisrack med mera, som arrangeras i märkvärdiga dominokedjor – och likaså de kroppsliga illusionstricken som låter publiken få skratta åt lossnade kroppsdelar, har fått sin inspiration av en annan Goldberg. Nämligen den amerikanske serietecknaren Rube Goldberg, som blev känd för sina onödiga, makalösa manicker.”
– Aftonbladet

Citat:

”Det här var det bästa jag har sett. Jag vill gå på teater hela mitt liv!”
– Flicka i åk1

Rekommenderas:
från 6 år

Längd:
45 min

Pressfoton
Goldbergvariationerna
Foto: Sören Vilks
Klicka för att få högupplöst version

Poster
Goldbergvariationerna
Illustration: Beata Boucht
Klicka för att få högupplöst version